LCHF – de annorlunda stadierna I Low Carb High Fat dieten
LCHF kan vara besvärligt innan man är i ketos
De allra första dagarna på en kolhydratfattig föda kan upplevas som jobbiga. Somliga upplever stora bekymmer medan andra knappt märker av omställningen alls. De första dagarna kan oxå dra ut på tiden samt bliva till veckor. Då innefattar det att vara konsekvent samt ha tålamod, för problemen försvinner inom kort.
Besvären man kan drabbas av innefattar saker som
• Muntorrhet, avskyvärd smak i munnen
• Nedstämdhet
• Orkeslöshet
• Muskelsvaghet
• Huvudvärk
• Sötsug
• Trötthet
Som synes är det inga jätteallvarliga bekymmer, men heller inte någon särskilt festlig upplevelse. Kan man så är det effektivt att kinesa bort mycket denna tid, eljest innefattar det att bara vänta ut. För somliga är det över på två dagar medans andra får dras med några av besvären i flertal veckor och detta beror oftast på hurdan djup betryckt man var i sockerträsket innan man började med LCHF. I princip handlar det att komma över i fettförbränningsläge – ketos – genom att förbränna dom kolhydrater kroppen har lagrat upp som socker. Innan detta sker är man också hungrig som vid vanlig bantning, i varje fall sugen.
Grunderna i en LCHF-kost
Det kan tyckas invecklat att lära sig vad man får och inte får äta när man börjar med LCHF, men har man antagligen snappat grunden så är det glasklart. Man får förtära
• Protein, dvs kött, firre, ägg
• Fett, dvs olja, smör, grädde, majonnäs, fet yoghurt (minst 10 %)
• Ost (ju mer fett desto bättre)
• Ovanjordgrönsaker som kål, avokado, sallad, gurka osv.
• Nötter samt frön
• Bär, helst hallon
• Sötningsmedel som Stevia och den betydligt mer välsmakande Sucralose
Man ska avstyra:
• Uppenbara kolhydrater som socker, mjöl, makaroner,öl och mjölk, ris och potatis
• Gömda kolhydrater i halvfabrikat (ketchup är t ex laddat med socker!) kallade för glukos, stärkelsesirap, maltos och liknande
• Underjordgrönsaker som potatis samt morot, kålrot går å andra sidan ganska bra!
• Frukt, doch kan man äta vissa bär i rimliga mängder
• Lightvarianter av livsmedel, särskilt mjölkbaserade sådana – fettet är ersatt med socker
Saker som kompletterar LCHF
För att göra sin LCHF-kost en aning mer spännande kan man smaksätta sitt vatten med bordsvattenaromer, man kan dekorera sin LCHF-tårta med röd jordgubbsgrädde, alternativt dricka mumsiga kaffedrinkar med smak av Hasselnöt alternativt choklad samt någon droppe Sucralose för sötma. Aromhuset saluför mängder av smaker för vatten, fika, vispgrädde samt yoghurt via sajten www.allt-fraktfritt.com.
Att vänja sig vid LCHF-mat och konstant blodsockerbalans
När man har hållit på med LCHF ett tag så vänjer man sig vid den nya maten. Man experimenterar med brödrecept, steker kolhydratsfria pannkakor samt baka LCHF-godsaker när något ska firas. Man saknar inget och brukar till samt med fryna på näsan till smaklöst, vit fralla, sliskigt socker samt näringsfri makaroner samt pizza. LCHF-mat är supernyttig, supergod och utformad efter enkla principer. Har man väl vant sig så är man ofta fast för livet! Speciellt som man får mer energi genom att slippa blodsockersvängningar som gör en trött. Klicka Här för mer info
LCHF på restaurang och semester
Många upplever det som invecklat att äta i enlighet med LCHF ute på restaurang alternativt utomlands på semestern, men egentligen är det inte det alls. Visst, går man på ett italienskt pastahak så kanske det dyker upp somliga utmaningar, men så länge det finns kött på menyn så brukar det lyckas. Valfritt kött med gräddig eller smörig sås och kanhända lite grönsallad till samt voila – en perfekt LCHF-måltid. På hamburgerbarer tar man blott bort brödet samt på pizzerian kan man boka en kebabtallrik utan pommes.