Ett bra liv hela livet med LCHF
LCHF – Bantningsmetoden som blir ett sätt att leva
De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater och samtidigt skruvar upp intaget av fettrik kost ganska rejält, gör det för att gå ner i vikt. När man äter en kost baserad på fettvävnad och äggviteämne så måste kroppen på egen hand alstra bränsle till hjärnan samt resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som eljest är vårt primära bränsle. Ketos heter det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner och i ketos bränner man fett i ganska hög fart. Ju mer fettvävnad man får i sig, desto högre bli förbränningen.
När man kommit in i LCHF-tänket och gjort den kolhydratfattiga maten till en vana så upptäcker man fler fördelar.
• Humöret blir jämnt och orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man överviktig brukar man gå ner i vikt samt är man underviktig så brukar man placera på sig lite.
• Man blir av med sötsug!
• Har man problem med magen brukar dessa minska alternativt upphöra totalt.
• De som lider av diabetes brukar kunna dra ner alternativt helt sluta med sina insulinsprutor (man ska emellertid alltid bringa diskussion med sin läkare om man är diabetiker).
• Maten man äter är bastant samt fullspäckad med nyttigheter, har man antagligen lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte sakna någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.
Gå ut samt äta LCHF
När man ska gå ut samt förtära eller blir bortbjuden på mat så kan det vara svårt att kunna hur man ska tänka. En bevandrad LCHF:are känner till dock vad som brukar vara säkert och inte. En bit kött med grönsallad och gräddig sås brukar vara ett säkert kort. På pizzerian kan man boka kebabtallrik utan pommes samt i korvkiosken skippar man fralla samt mos samt lägger till skagenröra om de har. Alltemellanåt kanske man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man nog inte vara superstrikt.
Piffa till LCHF maten
När det gäller dryck kan man pigga opp sitt vatten med en del kolsyra samt någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer samt den feta frukostyoghurten kan smaksättas med en aning vispgräddearom samt någon droppe Sucralose eller Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare och lyxigare. Mer Info HÄR
LCHF de första dagarna
I begynnelsen kan det kännas både svårt samt fysiskt ansträngande att gå över från kolhydratbaserad kost till kolhydratreducerad alternativt -minimerad föda. Man drabbas av don som huvudvärk, matthet, nedstämdhet, sötbegär samt muskelsvaghet. Detta kan sköta sig i allt från tre dagar till en månad samt är enormt ansträngande. När man väl slipper dessa omställningsbesvär så blir det emellertid tvärtom, man får enormt mycket energi, gott kynnen, en enkel känsla, kraft ett klart håg. Det är ketosen som ger dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.