Dukan, Atkings, LCHF och andra kolhydratreducerade dieter
”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man snackar om LCHF som ett sätt att gå ned i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater och mycket fett. Igenom att drastiskt avvika ner på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att skapa ketoner för att främst förse hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter några dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i motsats till före då det var glukos (druvsocker).
När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett samt gör dieten till en livsstil som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.
LCHP
LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller avsevärd drar ned på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill anlägga muskler, eller de som vill bli av med underhudsfettet. LCHP går bra att utöva under en viss tid, men kroppen behöver fett för att begagna som bränsle och en mängd andra saker, så man skall inte utöva LCHP-diet allt för länge.
Dukan
Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och består av fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall nämligen förtära mycket protein, men måttligt med fettvävnad samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas för attack, skall man endast äta fettfritt protein. Saker som fisk, nötkött, hönsbarn samt ägg går bra (emellertid bara en äggula per dag!), medans det mesta annat försvinner. Strikt är det, men inledningen varar blott i 3-10 dagar.
Atkins
Atkins är en annan läkare som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det exakt kolhydraterna som ses som den största boven och precis som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.
Paleo/Stenålderskost
Paleodieten är ytterligare variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger fokus på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött och vegetabilier, lite frukt, nötter och bär men ingenting av bröd, ris, makaroner osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många menar att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medans andra menar att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF alternativt Dukan. Läs mer här
Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!
Gemensamt för alla dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi normalt sett är bruk vid. I början kan man ha ont av omställningsbesvär som matthet huvudvärk samt muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) och blir snart piggare samt starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar samt lider man av diabetes kan man behöva minimera sitt insulin, somliga slutar t o m totalt att använda insulin.
Den som tycker det är trist att bara dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater och kalorier. Man kan oxå försöka kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.
Den som inte vill avstå från alkohol kan blanda Pernod samt Ouzo (som innehåller en mängd socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går också att göra på essenser – även gräddlikör. Även. en aptitlig grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + bubbelvatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man handlar färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.
Alkohol är ett nöje samt en fröjd så inte alla kan alternativt vill låta bli det för att gå ner i vikt. Man ska då veta följande: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning samt spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen samt det ska förbrännas bort totalt).
Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (ett par cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).
Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) samt starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som funkar om man ska njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.
Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt vin från Alsace är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget rödtjut kan man svälla det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på vin.