Att vara nybörjare med LCHF
Vad är LCHF?</
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär Lite kolhydrater och mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor minskade ned på socker, öl, bakverk samt andra kolhydrater så tappade de i kroppsmassa ganska snabbt. Vill Du veta mer Klicka Här
LCHF-dieten i enlighet med Bantings modell glömdes dän under centrum av 1900-talet och man började fokusera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men människor gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av mycket av goda livsmedel som är rika på protein och – framför allt – fetthaltig mat. Det är ovant för människor som försökt gå ned i vikt fordom att plötsligt tvingas lägga till en massa fett i sin mat, fettet som man fordom trott var den vackra figurens värsta fiende!
Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.
Proteinintaget ska vara på ca samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, möjligen något högre. En bra distribution ser ut ungefär såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta gäller nämligen för normal LCHF, varken superstrikt alternativt en aning mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att placerad på får man prova fram, men för att snabbt gå ner i vikt är det bra att förtära så lite kolhydrater som är genomförbart, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.
Äta gott med LCHF
I början kan det kännas häftigt att avsäga sig saker som tidigare fyllt ens måltider, som makaroner, ris, fralla, juice, rotfrukter – samt godis självklart. Vad lägger man nu bredvid köttet? Samt hur ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man dricka i själva verket?
I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor högkakao choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.
När det gäller dryck så är kolsyrat vatten både bra samt läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- och kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.
I Aromhusets urval finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta fet yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en eller ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.