30% bättre insulinkänslighet ger bättre ketos med lite Saigonkanel I kaffet
Ketos ökar fettförbränningen
Ketos är ett ord som för blott några år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt läge som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att lägga om sin mat till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.
Ketos, vad är det
Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.
Ketos uppstår i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta skall kunna förekomma måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten samt sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att producera ketoner, och denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, därjämte är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen beständig förhöjd oavsett om man tränar eller sitter helt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.
Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet
Länge har man rekommenderats att piffa upp maten med kanel om man vill avstyra kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har alltså varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.
Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebär att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre!
Olika kanelsorter fungerar förstås annorlunda bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hurdan kan man använda kanelen?
Kanel har ganska säregen smak och det är kanske inte så kul att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska liten mängd kanel som ska till för att ge proportionerligt enorm effekt på ketosen. I kaffet eller teet är det enormt gott med några stänk kanel, mindre än ett halvt gram är ganska lagom dosering. På detta sätt får man en riktigt bra start på dagen och fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.
Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt alternativt i LCHF-musli, i en fyllig köttgryta samt i allehanda bakverk (på lågkolhydratsvis såklart!) är oxå fantastiskt gott. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan ana, samt vill man piffa till den en aning tillägg så kan man ha i ingefära oxå, eller lite apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.
Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.
Kanel hjälper även vid vanliga dieter
Det är inte blott strikta lågkolhydratare som kan dra fördelar ur ett jämnt intag av kanel, faktum är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med assistans av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar de där med kanel. En briljant smakgivare är vad den är – samt fantastiskt god!
Extrem konsumtion av kanel kan vara farligt
Man skall äta toppen fyra gram kanel per dag alldenstund kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser och efter långvarigt intag kan påverka levern negativt. Det skall dock ganska mycket till för att man skall lyckas få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.